Wij komen naar u toe !
Demo paardoes klein

Het ringrijden, als traditioneel gebruik, is reeds eeuwen oud en werd waarschijnlijk in meer
gebieden in Europa beoefend dan alleen in Zeeland.
In tegenstelling echter tot Zeeland, raakt het
ringrijden in de rest van Europa in onbruik.
Voornamelijk op het voormalige zeeuwse eilandWalcheren bleef het ringrijden behouden en tot
op de dag van vandaag wordt hier nog op deoorspronkelijke manier naar de ring gestoken.

Wij komen naar u toe!
Toch wordt ook in de 21e eeuw het ringrijden regelmatig buiten de provincie Zeeland bedreven. Organisatoren van evenementen elders in Nederland voegen graag het ringrijden als publiekstrekker aan het programma toe. Zeker in de laatste twintig jaar was er sprake van een grote toename van deze zogenaamde demonstraties.

De ZRV verzorgde demonstraties in Putten (Veluwe), Zuid-Laren, Emmeloord (2 dagen achter elkaar), Arnhem (in het openluchtmuseum), Bergambacht, Spijkenisse, Poortugaal, Leiderdorp, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Den Haag, Scheveningen (op de boulevard), Deventer, en in Uithuizermeeden (2 dagen bij elkaar ) We beperken ons overigens niet tot ons eigen land, want in Duitsland verzorgden we ooit een demonstratie in Frankfurt en in Belgiƫ reden we de ring in Antwerpen, Betekom en Lissenwege.
Jaarlijks keren we terug met een demonstratie tijdens evenementen in Burgh (Burghse Dag, hier wordt niet alleen ringrijden maar ook sjezenrijden gedemonstreerd), IJzendijke (zowel ring- als sjezenrijden).
Zie de WEDSTRIJD AGENDA op deze site voor actuele data.


Inhoud van een demonstratie

Hoe ziet zo'n demonstratie ringrijden er uit en ook niet onbelangrijk, wat kost het?

Voor het ringrijden in het algemeen en de wijze waarop dat wordt beoefend, zie WAT IS RINGRIJDEN en WAT IS SJEZENRIJDEN op deze site. Voor demonstraties gelden echter aangepaste regels, die het geheel er alleen maar mooier op maken.
Deze aangescherpte regels passen bij het streven om het ringrijden binnen, maar vooral ook buiten Zeeland, op een historisch zo verantwoord mogelijke manier te presenteren. De nadruk wordt hierbij vooral gelegd op de folkloristische en historische elementen van het ringrijden. Zo is het voor deelnemers en medewerkers verplicht om zich te kleden in authentiek Zeeuwse klederdracht en te rijden op originele Zeeuwse trekpaarden.

Tevens worden TRADITIES uit een ver verleden gepresenteerd. Dit alles met een presentatie waarbij het wedstrijdelement een grote rol speelt en waarbij spanning en spektakel steeds terugkerende ingrediƫnten zijn. Er bestaat nauwelijks twijfel dat met name dit soort demonstraties door deelnemers en publiek worden gezien als de mooiste en meest authentieke presentaties van het Zeeuwse Ringrijden. Zeker is dat de reacties op onze demonstraties overwegend zeer positief zijn.

Voorwaarden

Een aanvraag van een demonstratie moet aan bepaalde standaard voorwaarden voldoen. De voorwaarden voor een ringrijbaan zijn:

  • Een beschikbare ruimte van ongeveer 60 meter lang en 4 meter breed, waarbij nog wel rekening moet worden gehouden met ruimte voor het publiek,

  • Bij voorkeur een geplaveide ondergrond van straatstenen,

  • Plaatzand (klapzand) totaal 6m3,

  • 80 meter dranghekken t.b.v. een veilige afzetting voor het publiek,

  • Een overdekt podium van ongeveer 8x3 meter,

  • Een goede geluidsinstallatie met (loop)microfoon,

  • De tijdsduur van een demonstratie is altijd minimaal 4 uur.

Kosten
De kosten van een dergelijke demonstratie zijn moeilijk in te schatten. Deze zijn sterk afhankelijk van de afstand van onze uitvalsbasis Walcheren tot de beoogde locatie, waar wij onze demonstratie moeten verzorgen. Het is dan ook niet verstandig nu bedragen te noemen.

Meer informatie
Is echter door voorgaande uw belangstelling gewekt en wilt u nadere informatie over de mogelijkheden voor een demonstratie bij u in de regio en een raming van de kosten, dan kunt u hiervoor contact opnemen met het contactadres van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging.

Secretaris van de ZRV
Diederik van der Maas
info@ringrijden.nl

 

 

 


 20 juli
folkloristische dag
IJzendijke
Ring- en sjezenrijden


26 & 27 juli
Ringrijden Vlissingen
Vrije wedstrijd & 4e klas

 ======================